Tuesday, 27 March 2012

PASSWORD..

waaa... apa password aku niee....

fuuuhhh....... lamanya tak buka blog... sampai terlupa password.. selalu terjadi.. ini kelemahan  nie.. 
apa pun  kelemahan bukan untuk dibanggakan, tapi untuk diperbetulkan walaupun secara perlahan-lahan.. sb ALLAH tak menilai hasil yang kita perolehi, tapi akan menilai usaha yang kita lalui.. kan kan kan ustaz.. kalau salah boleh betulkan, sy tak berapa pandai.. 

masa terlupa password.. terfikir satu perkara.. bagi sy, password nie ibarat sebuah perhubungan... tak kisah la perhubungan apa pun.. adik beradik ker, kawan2 ker.. saudara-mara ker.. atau pun percintaan ker.. sebiji macam password... bila lama tak buka n tak guna password, lama2 kita akan lupa.. dan kita akan terus lupa sehingg kita memerlukan log in apa2 dengan password nie.. baru kita nak ingat semula.. masa nie, kita akan cuba ingat sedaya upaya.. tapi kebanyakkan adalah gagal... hanya 10% sahaja yang berjaya, tu pun ambil masa yang lama untuk berjaya.....  betulkan? begitu juga dengan hubungan.. bila kita lama tak berhubung dan tak peduli antara satu sama lain.. hubungan ini akan hilang dalam ingatan kita sedikit demi sedikit.. percayalah.. lama kelamaan hunbungan ini akan hilang dalam memori kita... dan, bila kita bertemu semula.. kita akan ungkit kisah lama untuk mengingati antara satu sama lain.. tapi dalam hubungan nie lain sikit, kalau jumpa dengan orang tu hanya sekejap dan terus berlalu.. kita akan ceritakan kisah kita kpda org yang terdekat dgn kita pada masa tu.. tapi tak sepenuh perasaan mana.. itu hubungan antara manusia la kan.. 

tapi bagaimana hubungan dengan yang stu lagi...? hubungan dengan ALLAH... jika kita lama tak baca quran, lama2 kita akan kurang lancar untuk baca pada masa akan datang.. kalau kita lama tak baca doa.. doa itu akan hilang dalam ingatan kita.. kalau kita tak berzikir.. susah untuk kita mulakan semula zikir itu.. sehingga tiba satu masa, saat kita memerlukan DIA... kita akan ingat semula untuk buat perkara2  tersebut.. tapi kan... kalau hubungan ngn manusia.. dia akan cerita pada kawan dia yang lain tentang kisah persahabatan kita yang dulu.. tapi kalau dengan ALLAH? DIA akan ceritakan kepada semua penduduk langit yang maksum dari dosa (malaikat) tentang kita.. dan berbangga-bangga lagi dengan kita.. kerana kita telah mengingati DIA...  dan malaikat akan berdoa untuk kita..  sama2 kita bina hubungan dengan ALLAH.. cari orang yang boleh memberi keadaan supaya kita mudah untuk ingat padaNYA.. sb tu sy pilih awak.. sb sy mudah ingat DIA smsa bersama awak.. 

sekadar tertulis yang terlintas di fikiran.. tiada kaitan dengan mana2 pihak.. 

2 comments:

  1. "begitu juga dengan hubungan.. bila kita lama tak berhubung dan tak peduli antara satu sama lain.. hubungan ini akan hilang dalam ingatan kita sedikit demi sedikit.. percayalah.. lama kelamaan hunbungan ini akan hilang dalam memori kita..."

    .....menarik ar statment tersebut! heheheh

    ReplyDelete
  2. loni pom blh tgk dh kan...koho lm koho hilg dh...msg2 sbuk nga hal msg2...xdop ms sapa nk tye kaba sain2..

    ReplyDelete