Wednesday, 7 December 2011

CiNtA jArAk JaUh

haaa... dengar jer tajuk nie... dah rasa sedih... waaaa.. jiwangnyer aku.... hek hek hek...
sebenarnye ini kisah nyer.... kisah nie dah lama... nk buat macam mana, tidak ada kesempatan nak edit my entry..  hari nie nak buat jugak.. sebab tkut lame2 tk post.. nati berkarat my blog.. heeehe.. 

pada hari raya haji baru nie..  saya balik kampung di Thailand.. dalam perjalanan ke sana, saya terjumpa seseorang di stesen kereta api.. saya pun tegur dia.. kaunter tiket dah buka ke belum.. sebab lama dah tak balik kmpung, so lupa jadual perjalanan kereta api.. rupa2nya orang tu bukan orang melayu.. dia orang Myanmar.. terkejut n tersentak saya bila tahu dia bukan orang melayu.. berani-berani pulak aku p tegur orang myanmar nie.. tapi nasib baik la dia pandai jugak speaking bahasa bonda kita (melayu) walaupun susah nak faham apa yang dia sebut.. hahaa... pendekkan cerita, last2 dia yang tolong ambilkan tket ke saya.. saya tak suruh.. dia suka menolong kot.. terima kasih yer awak.. 
adakah tajuk di atas melambangkan aku mencintai dia yang berasa dari Myanmar ini?????? oh... mintak jauh....  
i tk nak jd menantu orang myanmar.... hahhaha... lagi pun dia laki la.... 

apa kaitan dengan cinta jarak jauh?? 

macam nie, saya tnya dia... asal mynamr, datang thailand ada urusan ape? dia kata datang bekerja..
so i guna kemahiran kaunseling sikit, saya tanya soalan terbuka sekali.. terus dia semangat bercerita tentang kisah hidup dia... saya dengar n cuba je la memahami (walaupun dia tak tahu i sedang memahami dia.) sebab i tak pandai nak tunjuk yang i sedang cuba memahami orang tu (kelemahan i)..
dia nie telah lama berhijrah ke thailand untuk bekerja sebagai buruh.. masa umur 15 tahun dia merantau sorang diri sampai sekarang masih berhijrah.. waaaaa... patut la dalam penceritaannya sangat banyak pengalaman n ilmu yang baru tercurah-curah ke saya.. hahhaaa...  

smpai satu tahap, saya tanye pasal status dia.. saya ingtkan dia masih bujang.. sebab nmpak macam orang bujang... rupanya dia dah ada isteri n seorang anak... anak sulongnya umur 4 tahun, sekarang isterinya sedang mengandung.. waaaa.. suka ar tengok perempuan ngandung, sejuk mata.. tiba2 lari tajuk.. kakakka... 
lepas tu saya cuba memahami perasaan dia.. i tnya la tak rindu ke kat wife yang duk jauh d myanmar... 
nk tahu dia jawab apa... tak rindu.. sebab datang sini nk buat kerja.. time buat kerja tkleh rindu2 nati takleh nk buat kerja ngn betul... betul juga dia kata... tapi....... i tahu dia rindu... sb masa dia tunjuk gambar wife dia, i sempat belek di sebalik belakang kelompok mata dia ada air yang bertakung... hahahahahhaha melampaunya ayat..

lepas tu, i tanya soalan sensetif sikit, tapi sambil gelak2 la soalan tu keluar.. duk jauh ngn wife nie, tak terpandang ke perempuan kat sini...???? dia kata, saya tak pandang dah perempuan lain.. sebab saya dah ada wife saya walaupun duk jauh... bagus betul mamat nie.... saya tahu apa puncanya dia boleh jadi setia macam tu... sebabnya adalah... mestila punca datang dari wife dia... mybe wife dia bagi kasih syg secukupnya kat dia, jaga hatinya dengan baik.. sb tu dia boleh jadi gitu.. 
suamikan, itu la cara menghargai kepada wife dia... sb cara peghargaan ini (setia) sangat bernilai kepada si isteri.. kan kan kan perempuan? ingat tu perempuan di sana... hehehehe 
ini la namanya cinta jarak jauh... banyak cabaran untuk menghadapinya.. tapi mesti la orang yang diplih itu adalah orang yang layak untuk berada dalam situasi itu...  apa yang penting kena saling memahami la makcik-pakcik kt luar oi…. heee
bye bye....!!!

6 comments:

  1. alahai,,colour2 la plak tulisan,,,,haahha.. nice entry

    ReplyDelete
  2. wahhhh setianya...
    masih ada lelaki y setia rupenya...

    ReplyDelete
  3. wan matt kawe nk v dmo pinar mata time baca, nk suh dmo baca bnyak kali blog kawe.. hahhaha

    wawa zanida, untung jugak husband dio.. hee

    rozida, masih ramai lagi laki yg setia...

    ReplyDelete
  4. masih adakah insan yang sebegini? cerita yang penuh dengan nilai......

    ReplyDelete
  5. lelaki yg setia...susah nak jumpe

    ReplyDelete